Met chiptuning van een auto wordt de motor door middel van software geoptimaliseerd. Chiptunen kan zorgen voor verschillende resultaten. Het is mogelijk om de motor meer vermogen te geven maar ook om de motor zuiniger en soepeler te laten lopen. Deze optimalisatie van de motor is mogelijk bij verschillende soorten auto’s. Het is alleen niet voor elke auto even geschikt. Of een auto geschikt is voor chiptuning hangt van meerdere factoren af . Het motormanagement systeem moet namelijk te optimaliseren zijn. Bovendien komen oudere auto’s vaak niet in aanmerking voor het chiptunen omdat deze nog geen Electronic Control Unit hebben die aan te passen is.

Kan ik mijn Renault Megane laten chiptunen?

De Renault Megane is een hippe auto die geschikt is voor het rijden in een sta. De allereerste Renault Megane werd in 1996 geproduceerd in zijn geboorteland Frankrijk. Er zijn verschilende soorten te krijgen van tweedeurs tot vijfdeurs.  Ook de allereerste Renault Megane uit 1995 is te chiptunen. Het risico is groter wanneer je met een oude motor zijn meer van de motor te vragen dan dat hij uit de fabriek heeft meegekregen. Het gaat daarbij niet alleen om hoe oud de motor is maar vooral ook hoeveel hij is gebruikt. Oude en gebruikte motoren lenen zich soms minder goed voor chiptuning. Ook de nieuwere Renault Megane’s zijn geschikt voor chiptuning.

Welke opties zijn voor de renault Megane bij het chiptunen?

Het is voor de Renault megane mogelijk om de koppel te verhogen. Daarnaast kan ook het vermogen worden vergroot.  Er zijn voor de Renault Megane echter nog meer dingen mogelijk door chiptuning. Het is mogelijk om een brandstofbesparing te verwezenlijken door middel van chiptunen. Daarbovenop zit er op nieuwe Renault Megane’s een snelheidsbegrenzer. Deze zou via het opnieuw programmeren van de chip uitgeschakeld kunnen worden.

Het is belangrijk dat je goed kijkt bij welke garage je jouw auto laat tunen. Er zijn naast deze opties ook nog andere zaken die kunnen worden nagekeken door middel van chiptuning. Bij een chiptuning zal een diagnose moeten worden gehouden. Er moet worden gelet op de standaard motor software. Het is mogelijk om indien nodig de ECU nog beter af te stellen.

Er zijn nog andere mogelijkheden op het gebied van chiptuning. Het ook mogelijk om de EGR volledig uit te schakelen. De EGR is een klep die zorgt dat de uitlaatgassen teruglopen richting de motor. Dit kan er in sommige gevallen voor zorgen dat er meer verontreinigingen in de motor komen. Door middel van een softwarematige ingreep kan deze klep gesloten worden zodat de motor in toestand staat blijft. Het probleem van deze methode is echter dat het op dit moment nog is verboden in Nederland.

Wat is het kostenplaatje bij het chiptunen van mijn renault megane?

Het chiptunen van de RenaultMegane kost gemiddeld zo’n €250. We hebben het hier over de eerte stage. De winst die er valt te behalen is afhankelijk van de motor. Dat zal vaak uitkomen tussen de 10 en de 35pk extra vermogen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat voor type Megane je hebt. Op het internet is meer informatie te vinden over de te behalen pk’s per motor.